Energieprestatiecertificaat (EPC)

EPC verplicht bij verkoop en Verhuur

Als u uw woning wilt verkopen of verhuren bent u sinds januari 2009 verplicht om enkele attesten aan te bieden aan kandidaat kopers of huurders. Bij een verkoop moet u bij het verlijden van de akte bij de notaris beschikken over:

  • bodemattest
  • stedenbouwkundig uittreksel
  • postinterventiedossier (PID)
  • keuringsverslag van de elektrische installatie
  • energieprestatiecertificaat (EPC)
 
Voor wie zijn woning te huur aanbiedt, zijn enkel het EPC en PID verplicht, al kunnen de andere attesten zeker helpen om kandidaat huurders te overtuigen. 
 

Hoe wordt een EPC opgemaakt?

De energiedeskundige type A komt ter plaatse om de nodige gegevens te verzamelen en bepaalde afmetingen op te nemen die nodig zijn om een EPC op te stellen. Tijdens zijn rondgang let de energiedeskundige op visuele gebreken, zoals bijvoorbeeld de staat van de ramen, het dak en de vloer. Ook wordt het sanitair en de verwarming onder de loep genomen bij het opstellen van een energieprestatiecertificaat. Alle gegevens worden vervolgens ingevoerd in een speciaal erkend softwareprogramma van het Vlaams Energieagentschap. 
De berekende score wordt op een kleurenbalk gepositioneerd van groen naar rood. Zo kan het EPC vergeleken worden met geldende referentiewaarden. Bevindt het kengetal op het keuringsattest zich in het groene veld, dan is de woning energiezuinig. Rood daarentegen wil zeggen dat de woning niet energiezuinig is. In dat geval is het aangeraden dat u enkele energiebesparende investeringen laat uitvoeren om score én het bedrag op uw energiefactuur te doen dalen.

Advies om energie te besparen

Naast uw score vindt u ook enkele energiebesparende adviezen én een overzicht van premies die u kan aanvragen terug op het certificaat. Deze adviezen geven de koper, huurder of verhuurder van de woning de nodige informatie om hun woning of appartement energiezuiniger te maken.
Let wel: De adviezen op het certificaat zijn louter informatief en moeten niet verplicht uitgevoerd worden.

Dankzij het energieprestatiecertificaat krijgt de koper of huurder een goed zicht op de energiezuinigheid van de woning. Steeds vaker is het attest zelfs doorslaggevend bij een verkoop. Het geeft de koper namelijk een beeld van wat hem of haar te wachten staat als er een hoge waarde wordt aangegeven op het EPC. Het energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig. 
 
Bij de verkoop van de woning gaat het originele EPC naar de koper. Wordt de woning verhuurd? Dan krijgt de huurder een kopie en houdt de verhuurder het originele attest zelf bij.
 

Uw Huis partners zorgen voor een geldig EPC

Verkoopt of verhuurt u zelf een woning? Uw Huis helpt u met alle nodige documenten en attesten. Wij helpen u om uw EPC te laten opmaken door een erkend energiedeskundige.

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven
Sluit menu uw-huis.be vastgoedmakelaar